Skip to main content

Nina Haanappel
Heesterveld JTSZO

 

 

De Jeugdtheaterschool Zuidoost is onmisbaar geworden in de Heesterveld Creative Community. Middenin de wijk heeft de school een vrije ruimte waar alle makers van de JTSZO welkom zijn om te repeteren, experimenteren, creëren en de volgende generatie makers te begeleiden en motiveren. Het is een safespace waar vrijuit gewerkt kan en mag worden zonder een grote prestatiedruk.

In 2019 waren de deuren geopend voor verschillende makers en projecten. In huiselijke sferen werd het jaar afgetrapt met een brainstorm sessie voor alle betrokkenen van de JTSZO om zo koers te bepalen voor het komende jaar.

Ook is er veel reuring in de buurt en biedt de JTSZO de locatie aan als er vraag is vanuit de andere creatieve ondernemers in de buurt. Op deze manier vind er een kruisbestuiving plaats van verschillende kunstenaars en kunstdisciplines.

Naast reguliere lessen op locatie worden er ook presentaties en voorstellingen ontwikkeld. Zo werd speciaal voor Theater Na de Dam, de theatermanifestatie in het kader van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, maakte de Jeugdtheaterschool Zuidoost, onder regie van Nina Haanappel,  een locatievoorstelling over de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam Zuidoost.

De voorstelling Op Afstand was de eerste van een 3 jarige samenwerking en was hiermee de eerste jongeren productie van Theater Na de Dam in de Bijlmer. De voorstelling werd in de twee weken van de meivakantie in Heesterveld gemaakt en viel samen met de eigen programmering van Heesterveld Creative Community.

De makers van de Jeugdtheaterschool sluiten zich vaker aan bij de bestaande programmering in de wijk. Zo deden makers Carmen Lamptey en Nina Haanappel een vooronderzoek voor hun nieuwe jongerenproductie voor het 20 jarige jubileum van de JTSZO. Dit resulteerde in een korte presentatie van 20 minuten die werd vertoond op de Open Art Route Zuidoost. De Jeugdtheaterschool probeert op deze manier zichtbaar te blijven in de wijk en aansluiting te zoeken met de huidige kunstzinnige initiatieven.

Niet alleen de makers maar ook de jongeren voelen zich veilig om te maken en te creëren bij de Heesterveld locatie. Zo kunnen zij tijd en ruimte aanvragen voor hun eigen projecten om te repeteren. Zij krijgen dan begeleiding vanuit een van de makers van de JTSZO aangeboden en kunnen zo hun eigen talenten verder ontwikkelen.

Het komt ook voor dat jongeren in opdracht van de JTSZO aan het werk worden gezet. Zo werd een aanvraag die de school kreeg doorgespeeld naar drie jongeren om een drietal aan monologen voor een congres voor mantelzorgers vanuit Gemeente Amsterdam te maken. De spelers kregen begeleiding, niet alleen om de kwaliteit te waarborgen maar ook om hen te leren hoe om te gaan met werken voor een opdrachtgever en om hun eigen makers kwaliteiten te trainen.

Het streven is om uiteindelijk meer van onze jongeren op deze manier te begeleiden. Veel van onze jongeren lopen met creatieve ambities rond en willen graag doorstromen naar hoger kunstonderwijs, iets waar veel training en inzicht voor nodig is. Door hen deze vrije ruimte en begeleiding te bieden hopen wij hen inzichten te bieden die ze kunnen gebruiken voor hun eigen talentontwikkeling.